Efektivní využití moderních integračních platforem v bankovním IT prostředí - Seifrt, Jan
Predstavte si situáciu, kedy klient vo vašej spoločnosti požiada o rýchlu pôžičku, ale peniaze sa mu na účet v deklarovanom čase nepripíšu. Klient volá na call centrum, že peniaze potrebuje, a pokiaľ mu ich neposkytneme, pôjde ku konkurencii. Kto mal ako prvý zistiť, že nastal tento problém? Klient alebo aplikačná podpora vašej spoločnosti? Kde nastala chyba?