Vzťah vzájomnej nadriadenosti a podriadenosti medzi starostom obce a riaditeľkou školy - Tekeli, Jozef
Väčšina škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti obcí sú právnickými osobami s vlastnou právnou subjektivitu. Zákon však určuje i to, ktoré školy vlastnou právnou subjektivitou nedisponujú. V oboch prípadoch v praxi často nastáva situácia, kedy medzi starostom obce, ktorá je zriaďovateľom tej-ktorej školy, a riaditeľkou školy je blízky vzťah (najčastejšie manželský). K takejto právnej situácii dochádza v prípade, keď je manželka starostu (najčastejšie) malej obce zvolená za riaditeľku školy počas funkčného obdobia starostu.