Exploration of Poverty and Social Exclusion of Slovak Population via Contrast Analysis Associated with Logit Models - Šoltés, Erik, 1974-
Cieľom príspevku je posúdiť vplyv socioekonomických a sociodemografických faktorov na riziko chudoby alebo sociálneho vylúčenia. Príspevok sa zameriava na analýzu pravdepodobnosti sociálneho vylúčenia slovenskej populácie zo 4 pohľadov. Na identifikáciu rizikových skupín a na odhad pravdepodobnosti sociálneho vylúčenia sa použila analýza najmenších štvorcov a analýza kontrastu spojená s logitovými modelmi. Podľa databázy EU-SILC 2020 mali na Slovensku najväčšie riziko sociálneho vylúčenia nezamestnané osoby s nízkym vzdelaním a osoby z domácností s jedným rodičom a s viacerými deťmi. Za podmienok ceteris paribus sa riziko znižovalo s pribúdajúcim vekom a zlepšovaním zdravotného stavu. Najrizikovejší rodinný stav bol rozvedený. Analýzy odhalili regionálne disparity z pohľadu všetkých 4 hľadísk, pričom najväčšie riziko majú ľudia žijúci na južnom a východnom Slovensku a ľudia žijúci v riedko a stredne osídlených oblastiach. Keďže ako najrelevantnejšie faktory sa ukázal stav ekonomickej aktivity, typ domácnosti a úroveň vzdelania, článok venuje osobitnú pozornosť hodnoteniu vzájomného vplyvu týchto faktorov. Hoci vzorec rizika sociálneho vylúčenia osôb v členení podľa typu domácnosti a vzdelania u nezamestnaných a zamestnaných je podobný, rizikovosť najzraniteľnejších skupín ľudí je výraznejšia u zamestnaných osôb.