COVID-19 and New Internal Bordering: The Case of Slovakia - Micko, Branislav
Prezentovaný článok ponúkol prípadovú štúdiu praktík slovenských hraníc v súvislosti s pandémiou COVID-19. Poskytol prehľad o súčasnom stave poznania hraničných štúdií o COVID-19 a následne koncepčný rámec pre chápanie hraníc. Tento rámec bol aplikovaný na prípad Slovenska počas prvých dvoch vĺn pandémie v roku 2020. Analyzoval sa súbor údajov zo 1688 článkov a použil sa na rekonštrukciu časovej osi implementácie hraničných procesov. Článok skúmal prípad s cieľom identifikovať špecifiká pri zriaďovaní novej hranice a súvisiacich praktík na hraniciach. Bolo identifikovaných niekoľko dôležitých štrukturálnych faktorov na základe aplikácie štrukturalizačnej teórie na empirických údajoch o tom, ako bola nová hranica implementovaná. Záverom možno konštatovať, že štrukturálne faktory boli podobné tým, ktoré sa používajú na medzinárodných hraniciach, s podobnými patológiami spojenými s pohybujúcim sa hraničným cieľom, jeho vzťahom k biopolitike a potrebe mnohých zdrojov na realizáciu hranice bez dostatočnej politickej podpory.