Ukazovatele pre riadenie rizika likvidity vo finančných inštitúciách - Mihalech, Patrik, 1994-
Základným pilierom podnikateľskej činnosti komerčných bánk je prijímanie peňažných vkladov od klientov a poskytovanie úverov. Prevádzková činnosť banky je však oveľa komplikovanejšia a v súvislosti s touto činnosťou, ale aj s mnohými ďalšími, ktoré banka poskytuje, sa vystavuje veľkému množstvu finančných a nefinančných rizík. Je veľmi dôležité, aby banky pristupovali k riadeniu týchto rizík zodpovedne, nakoľko kolaps jednej finančnej inštitúcie môže spôsobiť reťazovú reakciu a poškodiť celý finančný systém vrátane jeho zdravých častí. Jedným z rizík, ktoré sa dostalo viac do popredia po vypuknutí finančnej krízy v roku 2008, je riziko likvidity. Riziko likvidity vzniká v dôsledku toho, že tok peňažnej hotovosti v bankách je neistý. Cieľom tohto príspevku je sumarizácia ukazovateľov, ktoré sú stanovené regulátorom a komerčné banky ich musia dodržiavať. Na Slovensku sú to Ukazovateľ krytia likvidity (LCR) a Ukazovateľ čistého stabilného financovania (NSFR). V príspevku ukazovatele detailne rozoberáme a zhodnocujeme dodržiavanie platných limitov bankami na Slovensku. V príspevku tiež porovnávame hodnoty ukazovateľov v slovenských bankách so zvyšnými štátmi Európskej únie.