Zaistenie akciového portfólia európskymi opciami - Pinda, Ľudovít, 1958-
Problém zaistenia vystupuje súčasne s vlastnením rizikového portfólia z dôvodu ochrany pred stratou kapitálu. Každý investor sa v rozhodovaní odráža od pravdepodobnostného rozdelenia výnosnosti držaného portfólia a podľa je tvaru vyberá vhodný zaisťovací nástroj zaistenia z triedy finančných derivátov. Pri výbere ochrany berie na vedomie možnosť zisku z prípadného finančného rastu a súčasne sa zameriava na ochranu proti nežiaducemu poklesu hodnoty držaného portfólia v súlade s cenou zaistenia. Príspevok rieši možnosti využitia európskych opcií na akciový index pri zaistení, teda ide o zaistenie trhového rizika.