Rozdelenie celkovej škody a výpočet významných súvisiacich hodnôt v programe maxima - Slaninka, František, 1973-
1. pilier smernice Solventnosť II je zameraný na stanovenie minimálnej kapitálovej požiadavky MCR a kapitálovej požiadavky na solventnosť SCR, ktoré sú poisťovne povinné vykazovať. 2. pilier cieli na interné riadenie a hodnotenie rizík zo strany poisťovacích spoločností, aj formou interných modelov. Znalosť celkovej škody a jej rozdelenia hrá dôležitú úlohu pri výpočte SCR, aj pri efektívnom riadení a analýze rizík (v súvislosti s 1. a 2. pilierom smernice). V článku uvádzame spôsoby určenia rozdelenia celkovej škody presne s využitím konvolúcií a simulatívne. Určenie rozdelenia celkovej škody a výpočty dôležitých hodnôt súvisiacich s celkovou škodou ako sú číselné charakteristiky, konkrétne pravdepodobnosti, kvantily, hodnoty VaR, CVaR realizujeme v softvéri Maxima.