Konkurencieschopnosť a pracujúca chudoba - Schubertová, Michaela Milena, 1979-
Konkurencieschopnosť a pracujúcu chudobu považujeme za významné fenomény, ktoré ovplyvňujú našu životnú úroveň a predstavuje určujúci faktor výkonnosti ekonomiky. V súčasnosti práca nezabezpečuje dostatočnú ochranu a záruku pred rizikom chudoby. Nárast atypických a neistých zamestnaní a rastúca polarizácia na trhu práce medzi nekvalifikovanou a vysokokvalifikovanou prácou vytvorili nové riziká chudoby. Cieľom príspevku je zistiť vzájomné vzťahy medzi konkurencieschopnosťou a pracujúcou chudobou a identifikovať intenzitu ich vzájomných prepojení. Pre účely kvantifikácie sa použil Globálny index konkurencieschopnosti (Global Competitiveness Index – GCI) a pri meraní pracujúcej chudoby sa vychádzalo z databázy Eurostat. Previazanosť oboch fenoménov sa analyzovala použitím Pearsonovho koeficientu korelácie v rámci 27 krajín Európskej únie.