Spúšťací mechanizmus katastrofických dlhopisov - Závodný, Michal, 1998-
Katastrofický dlhopis je finančný nástroj, ktorý poskytuje istým subjektom možnosť ochrany proti finančným stratám, spôsobeným katastrofickými udalosťami. V príspevku sa zaoberáme vymedzením pojmu katastrofický dlhopis a jeho spúšťací mechanizmus, ktorý tvorí jadro samotného katastrofického dlhopisu. Existuje viacero typov spúšťačov, pričom medzi základné zaraďujeme spúšťač viazaný na škodový priebeh, spúšťač závislý na škodovom indexe, čisto parametrický spúšťač, parametrický spúšťač a spúšťač závislý na modelovanom vývoji škody. Cieľom príspevku je porovnať uvedené spúšťacie mechanizmy katastrofických dlhopisov.