Vplyv úrokovej miery na zmluvnú servisnú maržu v poistení Unit-Linked - Zelinová, Silvia, 1987-
Cieľom príspevku je zobraziť dopad zmien úrokovej miery pri oceňovaní poistných zmlúv investičného životného poistenia unit-linked. Investičné životné poistenie unit-linked sa oceňuje metódou VFA, podľa princípov definovaných v medzinárodnom štandarde IFRS 17. V príspevku skúmame dopad zmeny úrokovej miery oproti očakávanej na zmluvnú servisnú maržu, ktorá reprezentuje zisk z poistných zmlúv. Podrobne rozoberáme spôsob výpočtu zmluvnej servisnej marže a zároveň jej rozpúšťania.