Ohroženost pracovní síly vlivem automatizace a důležitost celoživotního vzdělávání ve státech V41 - Gřešák, Dominik
Na údajoch týkajúcich sa počtu pracovníkov z deviatich skupín povolaní v rámci medzinárodnej štandardnej klasifikácie povolaní ISCO-08 sa vykonali zhlukové analýzy a analýzy časových radov. Zhlukové analýzy pomohli identifikovať vzájomné podobnosti alebo rozdiely, ktoré sa týkali celkovej štruktúry zamestnanosti v devätnástich krajinách EÚ. Po tomto rozdelení do zhlukov sa vykonali analýzy časových radov s cieľom identifikovať zmeny v pracovných skupinách, ktoré sú najviac a najmenej ohrozené automatizáciou. Hlavnou pridanou hodnotou článku v porovnaní s inými publikáciami tohto typu je podrobné sledovanie zmien skúmaných faktorov v čase, keďže do terminologického slovníka bol zavedený pojem Priemysel 4.0