Prediction of Extraction Companies’ Development - Weiss, Erik, 1979-
Kríza je všeobecnou súčasťou životného cyklu spoločnosti. Predstavuje výsledok nepriaznivého vývoja a predstavuje vážnu hrozbu pre život spoločnosti. Ak chce teda firma prežiť, musí prijať nápravné opatrenia na odvrátenie negatívneho vývoja. Predovšetkým banské a ťažobné spoločnosti patria do odvetvia, ktoré má v národnom hospodárstve významné postavenie vďaka poskytovaniu surovín pre iné odvetvia. Zaoberá sa však vysokým rizikom negatívneho vývoja. V súčasnej globálnej kríze je potrebné zabezpečiť finančné zdravie tohto sektora, kedy si finančné zdravie vyžaduje dosahovanie dostatočného zisku, ako aj dlhodobú likviditu, aby sa predišlo prípadnému bankrotu. Ide o situáciu, keď daná organizácia nemá možnosť prekonať zlé finančné zdravie. O prežitie bojujú najmä ťažobné spoločnosti z postkomunistických krajín, ako je to v prípade Slovenska. Na predikciu vývoja vybranej ťažobnej spoločnosti sme použili viacrozmernú diskriminačnú analýzu, súborom rôznych finančných a ekonomických ukazovateľov, s cieľom urobiť prognózu finančnej situácie prostredníctvom dosiahnutých výsledkov a so zodpovedajúcou spoľahlivosťou zaradiť spoločnosť medzi prosperujúcu alebo prosperujúcu. - prosperujúce firmy. Výsledky prognózy vývoja v ťažobnej spoločnosti poukazujú na negatívne dopady krízy na ekonomiku firmy v hodnotenom období a stávajú sa dôležitým predpokladom pri spracovaní návrhov a odporúčaní na ozdravenie firmy. Takéto odporúčania môžu byť v súčasnom meniacom sa ekonomickom prostredí veľmi aktuálne a môžu byť veľmi dôležité pre znižovanie negatívnych dopadov hospodárskej krízy v ktorejkoľvek ťažobnej spoločnosti. Zabránením bankrotu jednotlivých spoločností sa môže rozvíjať celé odvetvie.