Business Cycle Asymmetry and Input-Output Structure: The Role of Firm-To-Firm Networks - Miranda-Pinto, Jorge
Autori študujú sieťový pôvod asymetrií hospodárskeho cyklu pomocou údajov na úrovni krajín a na úrovni firmy. Na úrovni krajín dokumentujú, že krajiny s väčším počtom nenulových medzisektorových väzieb (hustejšie siete) vykazujú negatívnejšie zošikmenú cyklickú zložku produkcie. Na úrovni firiem zisťujú, že firmy s väčším počtom dodávateľov a zákazníkov (stupňov) vykazujú negatívnejšie skreslené rozloženie rastu ich produkcie. Na racionalizáciu týchto zistení konštruujú viacsektorový model so vstupno-výstupnými prepojeniami a ukazujú, že vzťah medzi výstupnou šikmosťou a hustotou siete prirodzene vzniká, keď vezmeme do úvahy nelinearity vo výrobe.