Pracovné právo a príprava nového Občianskeho zákonníka - Barancová, Helena
Problematika vzťahu pracovného práva a občianskeho práva ako veľmi aktuálna téma najmä pri príprave nového Občianskeho zákonníka. Skúmanie postavenia pracovného práva vo vzťahu k občianskemu právu, pričom sa poukazuje na určité osobitosti pracovnoprávnych vzťahov na jednej strane a občianskoprávnych vzťahov na strane druhej. Rozbor vzťahu medzi oboma zákonníkmi založenými na princípe subsidiárnej pôsobnosti Občianskeho zákonníka k prvej časti Zákonníka práce. Nový občiansky zákonník by mal predstavovať lex generalis vo vzťahu k Zákonníku práce (lex specialis). Ponechanie kódexovej povahy Zákonníka práce ako správne legislatívne riešenie. Konkrétne právne inštitúty, ktoré by mali byť predmetom Zákonníka práce aj po účinnosti nového Občianskeho zákonníka. Kvalitatívne odlišné chápanie princípu zmluvnosti v pracovnom práve pri zachovaní jeho ochranného cieľa voči zamestnancom, pri zachovaní osobitnej pracovnoprávnej úpravy pracovnoprávnej subjektivity, osobitostiach neplatnosti právnych úkonov v pracovnom práve a pod.