"Heat or Eat" – dilema energeticky chudobných domácností v identifikovaných regiónoch a lokalitách - Michálek, Anton
V súčasnosti sa čoraz viac domácností musí rozhodovať medzi vykurovaním a stravovaním, ktoré predstavujú najväčšie výdavkové položky v krajinách EÚ. Alternatívny prístup k monitorovaniu rôznych úrovní energetickej chudoby na Slovensku v rôznych geografických mierkach. Odpovede na tri výskumné otázky: kde, v ktorých regiónoch a obciach, je najvyššia úroveň energetickej chudoby, aké sú hlavné faktory a rozdiely podmieňujúce ich nepriaznivú situáciu a kto sú hlavní nositelia energetickej chudoby. Výsledky ukázali, že Slovensko má najvyššie výdavky na energie zo všetkých krajín EÚ. Na regionálnej úrovni NUTS 3 sú zraniteľné tri regióny. Analýzy na regionálnej úrovni odhalili významné rozdiely medzi okresmi a obcami. Na základe toho boli identifikované okresy a obce s najvyššou úrovňou energetickej chudoby, ako aj jej hlavní nositelia.