Analysis of the Reputation Management of Insurance Companies and Identification of Its Most Important Factors - Gerwald, Frank, 1968-
Cieľom tejto štúdie je identifikovať a uprednostniť faktory, ktoré určujú reputáciu poisťovní v Nemecku a na Slovensku. Po získaní prehľadu o stave problému systematickým literárnym rešeršom sa skúmal pohľad poisťovateľov. Za týmto účelom bolo uskutočnených dvanásť pološtruktúrovaných expertných rozhovorov s vedúcimi pracovníkmi z poisťovníctva, ktoré boli kvalitatívne vyhodnotené. Následne bola perspektíva zákazníkov skúmaná prostredníctvom online prieskumu, na ktorý odpovedalo 224 zákazníkov poistenia v Nemecku a na Slovensku. Kvantitatívne vyhodnotenie výsledkov sa uskutočnilo použitím prieskumnej a konfirmačnej faktorovej analýzy. Za najdôležitejšie faktory vytvárania pozitívnej reputácie boli označené rýchlosť spätnej väzby a spracovania, ako aj dobre vyškolený a motivovaný personál. Výskum ukázal, že v poisťovníctve určujú reputáciu v porovnaní s inými odvetviami iné faktory. Zárobky a finančná sila poisťovateľov sú pre zákazníkov dôležitejšie ako ich prítomnosť na sociálnych sieťach, pričom vnímanie spoločenskej zodpovednosti je skôr hygienickým faktorom ​