Augmented Reality in Marketing - Jelínková, Eva
Digitalizácia, digitálna transformácia, Industry 4.0, štvrtá priemyselná revolúcia – ktorýkoľvek z týchto pojmov so sebou nesie možnosť alebo nutnosť aplikovať digitálne technológie do súčasnej podoby podnikania, sveta a života. Jednou z týchto digitálnych technológií je rozšírená realita. Rozšírená realita ponúka široké uplatnenie v podnikaní aj v spoločnosti. Cieľom tohto príspevku je systematicky analyzovať využitie rozšírenej reality v kontexte marketingu a nájsť odpovede na stanovené výskumné otázky. Na tieto účely bola vykonaná bibliometrická štúdia publikácií uvedených v databáze Web of Science. Pomocou Paretovho princípu bola vykonaná analýza abstraktov v prácach, ktoré získali 80 % z celkového počtu citácií. Výsledky sú zhrnuté a prezentované štruktúrovaným spôsobom podľa typov imerzie a marketingových účelov. Po diskusii o zisteniach sú navrhnuté smery budúcich výskumných aktivít v tejto oblasti. Dokončený výskum ukazuje rastúci záujem o predmetnú oblasť a naznačuje, že AR si vydobyla pevné miesto v marketingu či už v oblasti cestovného ruchu a kultúrneho dedičstva alebo v oblasti pozitívneho ovplyvňovania nákupného správania spotrebiteľov.