Daňové a účtovné odpisy hmotného a nehmotného majetku v roku 2023 - Rabatinová, Marcela, 1977-
Uplatňovanie daňových odpisov upravuje § 22 až 29 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov. Z daňového hľadiska odpisy predstavujú spôsob postupného zahrnutia výdavkov na obstaranie hmotného a nehmotného majetku, ktoré nie sú uznané na daňové účely, do výdavkov na zabezpečenie zdaniteľných príjmov (povolené opotrebenie majetku na daňové účely). Z účtovného hľadiska odpisy predstavujú peňažné vyjadrenie fyzického a morálneho opotrebenia nehmotného a hmotného majetku za určité časové obdobie, pričom ich uplatňovanie upravuje § 28 zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v znení neskorších predpisov. O daňových odpisoch účtovná jednotka neúčtuje, slúžia iba na úpravu základu dane.