What Matters in Households’ Inflation Expectations? - Andrade, Philippe
Na základe údajov z prieskumu o francúzskych domácnostiach v období rokov 2004 - 2018 poskytujeme nové dôkazy o úlohe inflačných očakávaní domácností pre trvalé rozhodnutia o výdavkoch. Veľká časť domácností očakáva, že ceny zostanú stabilné namiesto toho, aby sa zvyšovali. Domácnosti, ktoré očakávajú stabilné ceny, majú nižší sklon nakupovať tovar dlhodobej spotreby ako tie, ktoré očakávajú pozitívnu infláciu. Naproti tomu rozdiely medzi domácnosťami, ktoré očakávajú pozitívnu infláciu, sú spojené s nevýznamnými rozdielmi v rozhodnutiach o dlhodobej spotrebe.