A Comprehensive Bibliometric Analysis and Visualization of Energy Security Research - Kovalenko, Yevhen
Tento článok je venovaný štúdiu hlavných trendov vo vývoji koncepcie energetickej bezpečnosti. Účelom článku je analyzovať a zhrnúť vedecké výskumy k problematike zabezpečenia energetickej bezpečnosti krajiny, odhaliť obsahové koncepčné a vývojové zákonitosti vývoja koncepcie energetickej bezpečnosti, preskúmať vzťah medzi koncepciou energetickej bezpečnosti krajiny. energetická bezpečnosť a iné ekonomické kategórie. Metodickými výskumnými nástrojmi sú VOSViewer a balík SciVal. Predmetom analýzy je 36 109 publikácií indexovaných v databáze Scopus za obdobie 1941-2022. Základom informácií o výskume sú vedecké publikácie indexované referenčnou a bibliografickou spoločnosťou Elsevier. Výsledky bibliometrickej analýzy potvrdili interdisciplinárny charakter výskumu energetickej bezpečnosti, vysoký stupeň relevantnosti týchto štúdií a ich úzke prepojenie s množstvom iných kategórií. Na základe analýzy vecných a koncepčných vzorcov výskumu energetickej bezpečnosti podľa stupňa ich citovanosti bolo identifikovaných osem zhlukov charakterizujúcich energetickú bezpečnosť krajiny a boli určené najcitovanejšie publikácie vo svete. Dospelo sa k záveru, že základom rastu energetickej bezpečnosti krajiny je rozvoj digitálnych technológií a umelej inteligencie, alternatívnych zdrojov energie, informatizácia procesov monitorovania a kontroly spotreby energie.