Change in the Structure of Ukrainian Foreign Trade Against the Background of Decreasing Efficiency of Logistics - Yehorova, Yuliia, 1978-
Rastúce riziká medzinárodného obchodu umožňujú, aby logistika zohrávala v dnešnom prostredí zásadnú úlohu. Problém vplyvu efektívnosti logistiky na export, import a ďalšie ukazovatele výkonnosti obchodu sa stáva čoraz aktuálnejším. Cieľom príspevku je zistiť zmenu v štruktúre ukrajinského zahraničného obchodu na pozadí klesajúcej efektívnosti logistiky. Metódy používané na výskum zahŕňajú analýzu, syntézu, porovnávanie, indukciu a dedukciu. Efektívnosť ukrajinského logistického systému bola hodnotená a porovnávaná s inými krajinami pomocou indexu logistickej výkonnosti. Na dosiahnutie cieľa príspevku bola vykonaná analýza štatistických údajov o dynamike exportu a importu na Ukrajine za roky 2015–2022. Ukazuje sa, že zhoršenie logistiky po roku 2014 je sprevádzané zmenou geografickej štruktúry zahraničného obchodu Ukrajiny v smere zvyšovania obchodného obratu s európskymi krajinami a poklesu s krajinami SNŠ. Výsledky môžu byť použité ako základ pre budúci výskum.