Discussion on the European Court of Human Rights’ Decision in the Case of Halet v. Luxembourg and Its Implications - Hanzal, Vojtěch
Rozhodnutie vo veci Halet verzus Luxembursko možno považovať za pomerne zásadné v oblasti whistleblowingu, keďže výrazne nanovo definuje podmienky a postup pri poskytovaní ochrany oznamovateľom v zmysle článku 10 Európskeho dohovoru o ľudských právach, v rámci rozšírenia okruhu prípadov, pri ktorých možno poskytnúť ochranu. Dôsledkom tohto rozhodnutia je však aj výrazné zníženie predvídateľnosti, a to tak pre samotných oznamovateľov, ako aj pre osoby, ktorých správanie sa oznamuje. Cieľom tohto príspevku je analyzovať samotné rozhodnutie, definovať jeho základné argumentačné prvky a diskutovať o problémoch vyplývajúcich z rozhodnutia, ako aj o možných dopadoch, ktoré môže mať rozhodnutie na aplikačnú prax.