Pravidlá riešenia sporov týkajúcich sa zdanenia - Ivanáková, Daniela
Cieľom zákona je potreba zlepšenia existujúcich pravidiel riešenia sporov, týkajúcich sa zdanenia a vytvorenie spravodlivého a efektívneho daňového systému, ktorý zvyšuje právnu istotu. Zákon sa zameriava na daňové subjekty, najmä na podniky a spoločnosti, ako hlavné zainteresované strany, ktorých sa situácie zdanenia dotýkajú. Medzi problémy, ktoré tento zákon rieši, a ktorým daňové subjekty, pôsobiace cezhranične nielen v súčasnosti, ale i v minulosti čelili, je dvojité zdanenie. Na základe efektívnejšieho riešenia sporov dochádza k účinnému zamedzeniu dvojitého zdanenia, zvýšila sa tiež úroveň dodržiavania medzinárodných záväzkov zo strany členských, resp. zmluvných štátov a znížili sa ich administratívne náklady. Zároveň sa posilnila celková dôvera verejnosti, občanov a daňových subjektov v spravodlivosť a spoľahlivosť daňových systémov.