Factors Influencing the Global Agricultural Trade: A Network Analysis - Zhang, Tingting
V tejto štúdii bola vybudovaná globálna poľnohospodárska obchodná sieť a analyzovali sa jej topologické charakteristiky od roku 1991 do roku 2021. Empiricky sa testovali vplyvy deviatich premenných, vrátane faktorovej vybavenosti a ekonomických, geografických a inštitucionálnych faktorov. Výsledky výskumu ukazujú, že rozsah obchodných sietí sa neustále rozširuje a obchodné vzťahy sa čoraz viac koncentrujú. Okrem toho sa modely globálneho poľnohospodárskeho obchodu postupne pretvárajú. Európske ekonomiky a Spojené štáty však stále dominujú v sile kontroly siete s jasnou hierarchiou „core-edge“. Spomedzi faktorov ovplyvňujúcich globálnu poľnohospodársku obchodnú sieť sa ako dôležité ukázali rozdiely vo výmerách ornej pôdy, ceny poľnohospodárskych produktov, geografické vzdialenosti a finančné inštitúcie. Ich vplyv je však rôzny.