Microeconomic Theory and Practice of Formation of Contractual Relations in Agribusiness - Palát, Milan
Zmluvné vzťahy hrajú v agropodnikaní nevyhnutnú úlohu, a preto je dôležité pochopenie tvorby a riadenia týchto vzťahov na všetkých úrovniach od prvovýroby až ku konečnému spotrebiteľovi. Cieľom článku je zhodnotiť funkčné mechanizmy tvorby zmluvných vzťahov v teórii a praxi agropodnikania. Hlavné mechanizmy tvorby zmluvných vzťahov predstavujú otázky koordinácie, motivácie a transakčných nákladov. Rozlišuje sa niekoľko základných koordinačných mechanizmov v rámci ekonomickej teórie organizácie. V klasickom prístupe sa objavujú mechanizmy invisible hand a handbook.