The Importance of Agriculture and Rural Areas for the Future in the European Union: An Exploration of Public Opinion - Rodríguez, Mercedes
V posledných rokoch došlo k významnej transformácii spoločnej poľnohospodárskej politiky (SPP) Európskej únie. Ťažisko intervencií sa presunulo z výroby smerom k rozvoju vidieka, pričom sa uznáva úloha poľnohospodárov. Hoci postoje poľnohospodárov k SPP sa už dlho skúmali, málo pozornosti sa venovalo názorom občanov. Pomocou údajov z "Special Eurobarometer 520: Europeans, Agriculture and the CAP" sme sa snažili poskytnúť jasnejšie pochopenie názorov občanov na budúcnosť poľnohospodárstva a vidieckych oblastí v Európskej únii. Hodnotili sme najmä rozdiely medzi vidiekom a mestom a skúmali rozdiely medzi krajinami, pričom sme venovali pozornosť dôležitosti rozvoja vidieka v plánovaných výdavkoch v rámci SPP 2023–2027.