Impacts of the War on Prices of Ukrainian Wheat - Novotná, Lenka
Rusko-ukrajinský ozbrojený konflikt výrazne ovplyvnil produkciu pšenice a jej export z Ukrajiny, hlavne počas vypuknutia vojny. Keďže obe krajiny patria medzi najväčších svetových producentov pšenice, vojna narušila dodávky pšenice a prudko stlačila ceny. Na základe analyzovaných údajov sme uskutočnili výskum pomocou viacvrstvových perceptrónových sietí. Zistenia naznačujú najväčší nárast cien medzi februárom a marcom 2022, pričom ceny pšenice dosahujú približne 1 400 USD za tonu. Predpovedáme pokles na predvojnové hodnoty do konca roku 2025, pričom jej sadzby odhadujeme medzi 600 USD a 800 USD za tonu. Tento cenový prepad môže zahŕňať podpísanie dohody o odblokovaní ukrajinských námorných prístavov, čo by obnovilo vývoz pšenice. Náš prieskum sa však obmedzuje na historické údaje, ktoré nenaznačujú žiadnu dramatickú udalosť, ktorá by znepokojivo ovplyvnila ceny pšenice.