Economic Assessment of Transport Movements of the Urban Population in Agglomerations - Kapski, Denis
Článok sa zaoberá problémom odhadu kritérií kvality cestnej premávky používanými v domácich (Bielorusko) a zahraničných výskumných prácach. Každú jednotlivú vlastnosť cestnej premávky, ako aj ich celý súbor - tzv. "kvalitu" možno ohodnotiť pomocou strát - čím je strata menšia, tým je majetok kvalitnejší a kvalitnejší. Ocenenie pomocou strát, ktoré sú vyjadrené v peniazoch, je veľmi pohodlné a prehľadné, pretože umožňuje porovnávať protichodné vlastnosti cestnej premávky nielen navzájom, ale aj náklady na ich zlepšenie. Hodnota odhadu nákladov na čas strávený používateľom v procese cestovania nebola oficiálne stanovená a je predmetom výskumu. Navrhovaná metodika umožňuje hodnotiť nielen kvalitu cestnej premávky vo všeobecnosti, ale jej hlavných zložiek, ale aj napríklad riadenie dopravy či stav vozovky. Potvrdili to zistenia implementácie metodiky na uliciach v Minsku.