A Multimodal Analysis for an Updated Vision of Women in Music Videos - Sánchez Vizcaíno, María Carmen, 1982-
Demokratickú spoločnosť charakterizuje rešpektovanie dôstojnosti a práv všetkých jej členov. Tieto hodnoty prenášajú aj mediálne kultúrne produkty s vysokou spotrebou, ako sú hudobné videá. Tento článok pojednáva o zastúpení žien v hudobných videách publikovaných v španielčine na hudobných vysielacích platformách v roku 2019 s cieľom sledovať multimodálne diskurzy, ktorým je naša spoločnosť vystavená. Po identifikácii celkovo 4197 videí bolo extrahovaných 47 najvyšších emisných frekvencií. Pomocou programu na analýzu kvalitatívnych údajov Atlas.ti boli analyzované naratívne, jazykové a vizuálne zdroje, ako aj kinematografické komponenty. Výsledky odhaľujú jasné útoky na ženskú dôstojnosť. Normalizované sexistické násilie je pozorované v piesňach na hispánskom trhu, kde sú ženy komodifikované ako sexuálne objekty na audiovizuálnej aj jazykovej úrovni. Ukázané sú aj hierarchické vzťahy, ktoré stavajú ženy na podradnú úroveň. Na záver, komerčné kanály vysielajú hudobné videá z hispánskeho trhu, ktoré porušujú ženskú dôstojnosť.