Vplyv zahrnutia vnútorného obchodu na odhad efektu členstva v EU v gravitačnom modeli - König, Brian, 1983-
Vplyv zahrnutia vnútorného obchodu na odhad efektu členstva v EÚ na bilaterálny obchodný tok pomocou gravitačného modelu. Dôraz sa kladie na komparáciu odhadu dynamického efektu členstva v modeli bez zahrnutia vnútorného obchodu a v modeli so zahrnutým vnútorným obchodom. Z výsledkov, dosiahnutých v aplikačnej časti článku možno konštatovať, že efekt členstva v európskej únii na bilaterálny obchod je v prípade modelu s vnútorným obchodom vyšší v porovnaní s modelom bez vnútorného obchodu. Tento efekt klesá, ak v modeli s vnútorným obchodom kontrolujeme cezhraničný obchod.