Alokácia aktív do portfólií s využitím jazyka python - Mišek, Richard, 1999-
Kam investovať, je veľmi častou otázkou vo svete financii. Existuje mnoho prístupov a metód, na základe ktorých si investor môže zvoliť portfólio. Jedným z týchto prístupov je moderná teória portfólia, ktorú ako prvý definoval Henry Markowitz. Tento prístup sa používa na optimalizáciu skladby cenných papierov tak, aby sa buď maximalizoval výnos pri určitom riziku, alebo minimalizovalo riziko pri stanovenom výnose.