Are We Living in a ‘Yellow Submarine’? The Attitude and Mood Creation With The Beatles’ Music - Čvirik, Marián, 1992-
Predkladaný článok sa zaoberá aspektom postojov k vybraným skladbám, ako aj náladám, ktoré so sebou prináša pomocou Thayerovho náladového modelu. Cieľom predkladaného článku je preskúmať postoje k vybranému albumu Beatles, preskúmať vplyv skladieb na náladu pomocou modelu Mood a preskúmať vplyv vybraných demografických faktorov (vek a gender) o postoji k skladbám a nálade, ktorú v slovenských podmienkach vytvárajú skladby z albumu 'Yellow Submarine'. Výsledky naznačujú, že existuje významná súvislosť medzi kognitívnymi a afektívnymi zložkami postojov v rámci vybraného albumu. Ukázalo sa tiež, že čo sa týka nálad, album prináša značnú pestrosť. Výsledky je možné využiť ako v oblasti hudobnej vedy a psychológie, tak aj ako úvod do štúdia audio marketingu.