Fates of Indebted Households During the Corona Crisis: Survey Results from Slovakia - Cesnak, Martin
Ako dokumentuje šesť vĺn prieskumu Národnej banky Slovenska o zadlžených domácnostiach, program platobného moratória bol veľmi dôležitý. Mnohé domácnosti utrpeli negatívne príjmové alebo zamestnanecké šoky a moratórium zachovalo likviditu domácností počas krízy. Odklad splátok úveru sa využíval najmä na začiatku a postupne domácnosti uprednostňovali individuálne dohody so svojimi bankami. Kríza COVID-19 neúmerne zasiahla domácnosti, ktoré boli vysoko zadlžené už pred krízou, pracujúce v citlivých sektoroch, menej vzdelané alebo s veľkými prepadmi príjmov. V dôsledku krízy si zraniteľné domácnosti plánujú ponechať vyššie finančné rezervy, aby sa vyrovnali s budúcimi rizikami, ako aj lepšie diverzifikovať svoje príjmové aktivity do menej zraniteľných sektorov.