Vplyv koronakrízy na finančnú situáciu a očakávania zadlžených domácností - Cesnak, Martin
Možnosť odkladu splátok je jedným z kľúčových opatrení na ochranu domácností pred bezprostrednými dopadmi koronakrízy. K júlu 2020 požiadalo o odklad splátok niečo cez 5 % zadlžených domácností. Zároveň však odklady robia NBS aj banky „slepými“ k výhľadu a zmenám finančnej situácie domácností. Preto NBS rozhodla v máji 2020 uskutočniť prieskum zadlžených domácností na Slovensku ohľadom ich schopnosti splácať svoje úvery. V prieskume vykonanom v júli vidíme, že odklad si brali najmä dlžníci s vyššími splátkami a rizikovejším zdrojom príjmov. Kríza silnejšie postihuje práve dlžníkov s odkladom, a to stratou zamestnania či podnikania, alebo znížením príjmov. Skoro 9 % dlžníkov s odkladom neočakávalo, že by po skončení krízy mohli začať splácať všetky svoje úvery.