Hodnotenie a odporúčanie výrobkov pomocou flexibilných funkcií zhody a agregačných funkcií - Barčáková, Nina, 1999-
Fuzzy odporúčacie systémy sa neustále rozvíjajú a zdokonaľujú, aby poskytli rôzne odporúčania na základe požiadaviek zákazníkov. Pre používateľov je najvhodnejšie, aby mohli požiadavky na výber preferovaných entít, na ich triedenie a hodnotenie vysvetliť výrazmi prirodzeného jazyka. Pri odporúčacích systémoch treba skúmať funkcie zhody a agregačné funkcie. Tieto úlohy vyžadujú výpočet intenzity zhôd požiadaviek s hodnotami atribútov a flexibilnú logickú agregáciu atomických požiadaviek. Fuzzy zhoda vo fuzzy množinách sa používa na určenie úrovne zhody medzi záznamami a želaním zákazníka. Agregačné funkcie sa používajú na spojenie hodnôt atomických požiadaviek, ktoré sú reprezentované, ako fuzzy množiny, v našom prípade agregovanie atomických zhôd. Týmto spôsobom sme získali zložitejšie informácie a výsledky, ktoré je síce náročnejšie vypočítať, ale nenúti zákazníka presne stanoviť požiadavky.