Využitie dynamického programovania pri zostavovaní produktu cestovného poistenia - Horváthová, Martina, 1998-
Cieľom dynamickej optimalizácie je určiť súbor premenlivých časových profilov pre dynamické systémy, ktoré optimalizujú danú účelovú funkciu vzhľadom na špecifické obmedzenia. Jednou z metód využívanej pri riešení problému dynamickej optimalizácie je tzv. problém batohu. Takéto riešenie s použitím Bellmanovej rovnice poskytne výber, ktorý bude spĺňať stanovené obmedzenia, bude dosiahnutý koncový stav a zároveň získame optimálne riadenie pre zadané parametre. Ak by sme problém riešili pomocou tzv. metódy hrubej sily, spočívala by v prehľadávaní všetkých kombinácií daných položiek. Časová náročnosť je viazaná na počet všetkých riešení, ktorý môže byť pri rastúcej veľkosti daného problému naozaj veľký.