Metóda najmenších štvorcov pre slabé inštrumentálne premenné - Knížat, Peter, 1980-
Štandardná metóda najmenších štvorcov je bežným nástrojom pri odhade parametrov endogénnych regresných premenných v ekonometrických modeloch. V prípade ak sú regresné premenné exogénne je ich potrebné nahradiť inštrumentálnymi premennými. V tomto prípade je štandardná metóda najmenších štvorcov modifikovaná ako dvojstupňová z dôvodu nenulovej kovariancie medzi náhodnými chybami redukovaného a štrukturálneho modelu. K nekonzistentnosti odhadovaných parametrov môže ďalej dochádzať ak sú inštrumentálne premenné korelované s náhodnými chybami štrukturálneho modelu. Modifikácia dvojstupňovej metódy najmenších štvorcov pomocou tzv. jackknife metódy túto koreláciu významne redukuje. Cieľom tohto príspevku je ukázať aplikáciu týchto troch metód odhadu parametrov na syntetických údajoch vygenerovaných Monte Carlo simuláciami.