Modelovanie investičných portfólií jazykom Python – Monte Carlo prístup - Mišek, Richard, 1999-
K tvorbe portfólia existuje množstvo analytických metód. Ako prvý definoval Markowitz modernú teóriu portfólia, ktorá sa zameriava na optimalizáciu skladby cenných papierov pomocou minimalizácie rizika, pričom využil ako mieru rizika rozptyl (štandardnú odchýlku) a maximalizáciu výnosov portfólia. Uvedený problém možno formulovať ako úlohu kvadratického programovania. V našej štúdii použijeme alternatívny spôsob riešenia pomocou náhodného priraďovania váh akciám a následného zisťovania efektívnosti riešení, čím získame efektívnu hranicu pre analyzovaný problém, ktorá je cieľom riešenia uvedenej úlohy. Je tak umožnený výber požadovaných alternatív na celej množine bez nutnosti stanovenia optimalizačnej úlohy. Spôsob, ktorým budeme realizovať zloženie portfólií je založený na metóde Monte Carlo v jazyku Python a realizovaný na indexe Dow Jones Industrial Average. Cieľom je priniesť väčšiu flexibilitu investorom pri procese výberu portfólia poskytnutím alternatívneho nástroja na rozhodovanie.