Nová tvár Republiky? Krajná pravica v parlamentných voľbách 2023 - Stradiotová, Eva, 1963-
Cieľom tohto príspevku je vysvetliť, ako lídri politickej strany Republika stratili autenticitu tým, že zmenili svoju komunikáciu z radikálnej na umiernenú. Lídri tejto politickej strany obsah počas predvolebnej kampane nemenili. Prezentovali sa ako kritickí voči Európskej únii, negatívne sa vyjadrovali k niektorým skupinám a mimoriadne tvrdo prezentovali svoj postoj k migrantom a migračnej politike. Svoje názory však neprezentovali rovnakým jazykom, aký používali v predchádzajúcich obdobiach svojej politickej kariéry. Vo svojom príspevku sa tak zameriam predovšetkým na analýzu tých výrokov, v ktorých je možné identifikovať posun v používaní jednotlivých jazykových prostriedkov. Domnievam sa, že tento obrat v ich komunikácii môže byť dôvodom, prečo ich voliči prešli k iným politickým stranám, čo malo za následok, že sa republika napriek pozitívnym prognózam nakoniec do parlamentu nedostala.