Sekuritizácia medzinárodnej migrácie pred parlamentnými voľbami 2023 - Štefančík, Radoslav, 1976-
Cieľom tohto príspevku je zistiť, ako sa k téme medzinárodnej migrácie postavili slovenskí politici pred parlamentnými voľbami v roku 2023. Len pár týždňov pred voľbami sa migrácia stala mimoriadne aktuálnou, keď migranti začali prichádzať na Slovensko cez južné slovensko-maďarské hranice. Tento príspevok tak prezentuje výsledky diskurznej analýzy o medzinárodnej migrácii počas predvolebnej kampane v roku 2023. Príspevok predpokladá, že podobne ako v rokoch 2015-2016 aj tentoraz slovenskí politici artikulovali k migrantom prevažne negatívny postoj. Výsledky analýzy ukazujú, že politici chápali migráciu ako bezpečnostné riziko. Politici volili také výrazové prostriedky, ktoré vyvolávali pocit ohrozenia a strachu. Pri analýze migračného diskurzu pred voľbami v roku 2023 bolo príznačné, že úplne chýbala reflexia možnej integrácie tých migrantov, ktorí by sa rozhodli zostať na Slovensku. Ako vyplýva z článku, nová vláda sekuritizovala migráciu aj po voľbách.