Eliminácia vzniku komunikačných bariér ako jeden zo základných cieľov odbornej prípravy diplomatov - Kunovská, Ingrid, 1976-
Komunikačné schopnosti diplomata sú výsledkom jeho dlhodobej prípravy, ktorá zahŕňa niekoľko veľmi dôležitých aspektov. Ide o aspekt kultúrny, jazykový, sociolingvistický a v neposlednom rade aj aspekt osobný a profesionálny. Diplomat musí mať kompetencie, ktoré si neustále rozširuje o skúsenosti v oblasti medzinárodných vzťahov. Predkladaný príspevok má za cieľ poukázať na význam jazyka, jeho prepojenie s kultúrou, interkultúrnu kompetenciu, mediálnu kompetenciu v kontexte odbornej prípravy budúcich diplomatov v akademickom prostredí, ktorej vysoká úroveň je predpokladom predchádzania vzniku tzv. komunikačných bariér v diplomatickom prostredí.