Analýza zmien v počte aktívnych podnikov podľa sekcií klasifikácie ekonomických činností na Slovensku v rokoch 2016 – 2020 - Hurbánková, Ľubica, 1980-
V príspevku sa zaoberáme analýzou počtu aktívnych podnikov. Cieľom je analyzovať vývoj a štruktúru počtu aktívnych podnikov v jednotlivých sekciách klasifikácie ekonomických činností v rokoch 2016 – 2020. Analyzovaný je celkový vývoj ukazovateľa a štruktúra podľa sekcií. Na analýzu vývoja sú použité vybrané charakteristiky časových radov. Príspevkovú metódu využijeme na zistenie, ktorá sekcia najviac prispela k celkovému nárastu počtu aktívnych podnikov. Zmeny v štruktúre sú sledované pomocou jednej z mier podobnosti štruktúr – Ryabtesovho indexu, na základe ktorého zistíme, či sa menila štruktúra počtu aktívnych podnikov v jednotlivých sekciách na Slovensku.