Analýza prežitia malých a stredných SR podnikov v programovacom jazyku Python - Komara, Silvia, 1985-
Malé a stredné podniky (MSP) zohrávajú v slovenskej ekonomike významnú úlohu, prispievajú k zamestnanosti, inováciám a ekonomickému rastu. V roku 2022 predstavovali MSP 99,9 %. všetky podniky na Slovensku a zamestnávali 61,5 % pracovnej sily. Malé a stredné podniky sú však tiež náchylnejšie na úpadok ako väčšie firmy. Podľa Obchodného registra SR je priemerná miera prežitia MSP na Slovensku je po piatich rokoch 55 %. Je dôležité študovať a analyzovať faktory, ktoré majú vplyv na prežitie podniku. V tomto článku predstavujeme analýzu prežitia – štatistickú metódu, ktorá sa používa na štúdium času do udalosti, akou je napríklad zlyhanie podniku. Vzhľadom na absenciu potrebných údajov použijeme fiktívne údaje a proces predvedieme v Pythone.