Odhad a porovnanie miery vzniku, zániku a salda počtu podnikov prostredníctvom marginálnych stredných hodnôt - Šoltés, Erik, 1974-
Článok sa zaoberá vznikom podnikov, zaniknutými podnikmi a bilanciou počtu aktívnych podnikov (rozdiel medzi zaniknutými a zaniknutými podnikmi) v odvetviach ekonomických činností (SK NACE), v krajoch SR (NUTS3) a v jednotlivých rokoch za obdobie 2008-2020. Vplyv uvedených faktorov (SK NACE, NUTS3 a ročník) na demografické javy (narodenie a úmrtie) a na bilanciu počtu aktívnych podnikov je analyzovaný marginálnymi priemermi vyplývajúcimi zo všeobecných lineárnych modelov. Na základe týchto modelov sa kvantifikujú a porovnávajú hraničné priemery pôrodnosti, úmrtnosti a bilančnej miery pre jednotlivé kategórie faktorov. Článok odhaľuje úseky ekonomických aktivít, regióny a roky, ktoré boli demografickými javmi v podnikoch ovplyvnené najviac v pozitívnom alebo negatívnom zmysle.