Dopad vzniku a zániku podnikov na zamestnanosť v aktívnych podnikoch v jednotlivých sekciách ekonomických činností, krajoch SR a rokoch obdobia 2008 až 2020 - Šoltés, Erik, 1974-
Príspevok sa zameriava na vplyv demografických udalostí podnikov, ako sú ich vznik a zánik, na zamestnanosť v aktívnych podnikoch v odvetviach ekonomických činností (SK NACE), v krajoch SR (NUTS3) a v jednotlivých rokoch 2008- obdobie 2020. Tento vplyv sa v rámci demografie podnikov sleduje prostredníctvom ukazovateľov: podiel na zamestnanosti vzniknutých podnikov, podiel na zamestnanosti zaniknutých podnikov a podiel salda zamestnanosti v aktívnych podnikoch spôsobený samotnými vznikom a zánikom podnikov. Vplyv faktorov (SK NACE, NUTS3 a rok) na uvedené podiely je analyzovaný prostredníctvom všeobecných lineárnych modelov. Na základe týchto modelov sa kvantifikujú a porovnávajú marginálne priemery podielov pre jednotlivé kategórie faktorov. Článok odhaľuje úseky ekonomických činností, regióny a roky, v ktorých zamestnanosť najviac ovplyvnili demografické javy podnikov v pozitívnom alebo negatívnom zmysle.