Estimation of the Elasticity of Input Substitution in European Regions - Szomolányi, Karol, 1976-
Článok odhaduje elasticitu substitúcie vstupov v rôznych európskych regiónoch. Na odhad sa používajú európske regionálne údaje. Zvolený postup sa zameriava na odhad ekonometrickej špecifikácie dopytu po práci. Frekvenčný filter filtruje časové rady v ekonometrickej špecifikácii, aby upravil vzťah od iných systematických ekonomických procesov. Krátkodobý odhad sa získa diferenciáciou premenných špecifikácie. Elasticita substitúcie sa odhaduje na regionálnej úrovni, ako aj na agregovanej úrovni. Výskumná práca tiež odhaduje agregovanú elasticitu substitúcie podľa miery regionálneho rastu a úrovne regionálneho rozvoja meranej reálnym PPP HDP na osobu. Odhadovaná elasticita substitúcie sa v rôznych krajinách líši, ale vo väčšine prípadov je menšia ako jedna, na rozdiel od formy CobbDouglasovej produkčnej funkcie. V súhrne je odhad elasticity substitúcie približne 0,6. Ekonomický rast a úroveň rozvoja regiónu nemajú vplyv na odhadovanú hodnotu elasticity substitúcie. Tento výsledok naznačuje, že európske regióny mali počas skúmaného obdobia podobný ustálený stav.