Nástroje detekce radikalizace v kontextu ochrany demokracie - Strnad, Štěpán
Článok sa snaží zhodnotiť stav profesionálneho rozvoja a konceptualizácie problematiky násilnej radikalizácie s využitím používaných diagnostických nástrojov na detekciu procesu násilnej radikalizácie. Autor porovnáva vybrané modely radikalizácie a vybrané nástroje odhaľovania radikalizácie využívané vo väzniciach vyhodnocuje ich aplikačné pozitíva a negatíva a upozorňuje na ich špecifické aspekty praktickej využiteľnosti bezpečnostnou praxou. Teoretické rámcovanie zvoleného fenoménu radikalizácie vychádza z politicko-právneho konceptu militantnej demokracie, ktorého prvky sa uplatňujú v rôznej miere v protiextrémistickej a protiradikalizačnej politike štátov strednej Európy vrátane Českej republiky. Cieľom príspevku je komparatívna analýza vybraných detekčných nástrojov na mikroúrovni, konkrétne takzvaných štruktúrovaných protokolov na posúdenie rizika extrémistického násilia.