Hra väzňova dilema a medzinárodné vzťahy - Čičková, Zuzana, 1978-
Hra väzňova dilema je fenoménom teórie hier. Používa sa ako model na skúmanie rozhodovania a strategického správania v situáciách, kde každý hráč má možnosť voľby medzi spoluprácou a zradou. Modeluje rozhodovacie situácie, v ktorých by dva subjekty mohli získať dôležité výhody zo spolupráce, ale zvyčajne tak neurobia a tak sa práve táto hra stala jedným z nástrojom modelovania konfliktov v rámci medzinárodných vzťahov. V príspevku sa autori budú venovať vysvetleniu tejto hry a aj niektorým typom stratégií v prípade opakovaného sa konfliktu, ktoré budú simulovať v systéme MatLab.