Sustainable Development and Coal Consumption in Slovakia - Bosák, Martin, 1967-
Problémom ľudstva súčasnej doby je zabezpečiť energetické potreby, pretože potreba energie sa neustále zvyšuje. Je určená faktormi, napr. zvyšujúci sa počet obyvateľov na Zemi, rastúce nároky ľudí atď. Obmedzenie zdrojov palív je však hrozbou, ktorej ľudstvo čelí a zároveň spaľovanie fosílnych palív vedie aj k vážnym škodám na životnom prostredí. V súčasnosti sa fosílne palivá využívajú najmä na výrobu tepla, elektriny a na pohon motorových vozidiel. Spotreba uhlia na Slovensku tiež klesá a dnes je na úrovni 5%, čo je pokles o viac ako 40% od roku 1980.