Vykurovanie bytov plynom a tuhým palivom - priestorová analýza pre okresy Slovenska - Chocholatá, Michaela, 1977-
Príspevok sa zaoberá priestorovou analýzou vykurovania bytov v okresoch Slovenska s dôrazom na najviac využívané zdroje vykurovania – plyn a pevné palivá. Je zrejmé, že využívanie „zelenších“ zdrojov vykurovania bytov na Slovensku je jednou z výziev pri uplatňovaní priority „nízkouhlíková a ekologickejšia Európa“. Analýza v príspevku vychádza z dát získaných na základe Sčítania obyvateľov, domov a bytov 2021, a to konkrétne z dát vypovedajúcich o štruktúre bytov podľa zdroja energie (plyn a pevné palivá) využívaného na vykurovanie v SR k 1. 1. 2021. Výsledky analýzy preukázali štatisticky významný vplyv polohy regiónu (okresu) v priestore na úroveň analyzovaného ukazovateľa a umožňujú tiež identifikáciu regiónov so štatisticky významným podobným, resp. odlišným profilom ako ich susedné regióny.